Equiscore
Team Kalender
Uitslagen
Verhuur Contact

Historie


Het runnen van de rekenkamer bij dressuurwedstrijden is een klus voor stressbestendige vrijwilligers, die hun taak zeer serieus nemen en accuraat kunnen werken. Alle protocollen die opgehaald zijn bij de juryleden in de diverse ringen moeten nageteld worden en/of ingevoerd worden in de computer. De ene vereniging heeft dat beter voor elkaar dan de andere, alsmede zijn daarvoor diverse hulpmiddelen beschikbaar in de vorm van excel-sheets en complete programma's. Sinds enkele jaren is voor alle verenigingen Concours 3.5 beschikbaar, waarmee een complete wedstrijd verwerkt kan worden (van inschrijving tot digitale verzending van de uitslagen naar de KNHS).

Meestal kost het de nodige moeite om alle protocollen zo snel mogelijk in de rekenkamer te krijgen, zeker als de rekenkamer niet direct bij de dressuurringen staat. En de ruiters willen uiteraard zo spoedig mogelijk weten wat ze hebben gescoord; het liefst gelijk als ze de ring uitkomen. Aan het eind van de dag, of in ieder geval als de laatste van een rubriek de ring heeft verlaten, wil men de einduitslag graag weten.

Er zit dus de nodige tijd tussen het rijden van de proef en het moment dat de punten zijn verwerkt en er een nieuwe tussenstand is. Deze wordt vaak op gezette tijden gedurende de dag uitgeprint en opgehangen, zodat de ruiters en andere belangstellenden kunnen zien hoe er gescoord is.

Met de vraag of er niet iets te verzinnen was om dit proces te versnellen, kwam Siebe de Jong (verbonden met de Dijkruiters in Blankenham) medio 2008 bij VENOS Computers & ICT-diensten. Na het nodige denk- en programmeerwerk is daar Equiscore uitgekomen. Door de scores door de schrijver/schrijfster te laten invullen (nog naast het standaard protocol) en deze vervolgens digitaal door te zenden naar een webserver, is het letterlijk mogelijk geworden om op het moment dat een combinatie de ring verlaat de uitslag al bekend te hebben in de tent en/of kantine.

Het hele proces van natellen is nu nog een kwestie van controleren daar waar er verschillen zijn opgetreden tussen het handgeschreven protocol en de digitale scores. Volautomatisch worden de nieuwe tussenstanden opgemaakt en deze zijn eventueel via een internetpagina op te vragen. En natuurlijk ook desgewenst te printen ...

Serie PDA's
Klembord met PDA
Beheerconsole

Inmiddels heeft Equiscore zich bewezen op diverse grotere evenementen, waarbij de snelle informatievoorziening voor de ruiters (TV-schermen) en de thuisblijvers (internet) een duidelijke meerwaarde blijken te zijn.

De ontwikkelingen staan niet stil: wat in eerste instantie was opgezet voor het versnellen van de uitslagverwerking bij de dressuur, is inmiddels uitgegroeid tot een allround-toepassing voor zowel dressuur, springen als eventing. En daar blijft het niet bij ...

Ook de apparatuur gaat met de tijd mee; de PDA's (waarmee we in 2008 zijn begonnen) zijn inmiddels vervangen door 7.0" Samsung-tablets. Deze hebben een aanzienlijk groter scherm, zijn met de vinger te bedienen en geven beter overzicht. Ondanks het grotere formaat passen de tablets prima op een onderlegger naast een A4-klembord en een extra accu, zodat de tablets in principe een hele wedstrijddag meekunnen.

Dressuurprotocol

Samsung tablet met extra accu op klembord